Testat pentru EXTREM – Rezistenta in medii agresive / corozive

Componente ce ofera protectie in medii de lucru neprietenoase. Daca dezvoltati aplicatii pentru medii de lucru corozive, suntem aici pentru a va ajuta.

Dacă în numărul trecut am explicat ce înseamnă “Atmosferă Explozivă” și cum trebuie să vă alegeți produsele care rezistă unui astfel de mediu azi, continuăm să vă oferim suport în găsirea soluțiilor potrivite pentru mediul “Agresiv / Coroziv” Scăderea riscului de probleme cauzate de mediile agresive/corozive ajută la evitarea implicită a costisitoarelor opriri nedorite ale producției. Puteți economisi timp și bani prin utilizarea gamei de produse rezistente la coroziune și la pătrunderea de substanțe – care pot face față oricărei provocări. Atunci când aveți la îndemână produsele potrivite, la momentul potrivit, puteți garanta siguranța funcționării continue în medii dure de lucru.

Condensul – inamicul componentelor electronice

O situație des întâlnită este condensul, fenomen banal, dar care poate produce prejudicii importante. Lanțul de condiții nepotrivite: umiditate - condens – coroziune, are efect asupra componentelor electrice și electronice. O măsură de protecție o reprezintă utilizarea eficientă a unor carcase cu controlul căldurii. Pentru unele componente electronice, durata de viață este în directă legătură cu temperatura ambientală. Este nevoie de exemplu ca în interiorul unei cutii să fie păstrată o temperatură mai joasă, iar căldura în exces să fie îndepărtată. Acest lucru se poate obține cu ajutorul unor ventilatoare cu filtrare.

Cu toate că este cunoscut, pericolul care rezultă din condensarea în incinte este adesea ignorat, chiar și atunci când caracteristicile defectelor rezultate sunt de obicei foarte dramatice. Scurtcircuitele produc pagube în unitățile individuale care trebuie apoi înlocuite. Sunt situații în care, chiar și în cazul utilizării unor incinte cu clasă de protecție IP ridicată, condensul produce bătăi de cap. În combinație cu gaze agresive și particule de praf, condensul poate conduce la coroziune atmosferică.

Sunt afectate: magistrale, contactoare, relee, comutatoare pentru protecție motoare, transformatoare, invertoare de frecvență, controlere programabile, plăci cu semiconductoare, conexiuni cu sertizare sau prin șurub, lipituri. Condensul este de aceea o sursă de probleme ce trebuie luate în considerare. Cel mai mare risc în practică apare atunci când într-o carcasă etanșată apar fluctuații de temperatură și umiditate.

Problemele declanșate de condens în sisteme pot fi:

  • schimbarea rezistențelor de contact
  • apariția de curenți paraziți
  • distanța minimă între obiect și fundal: 6mm
  • reducerea proprietăților de izolare
  • producerea unui scurtcircuit
  • apariția coroziunii/li>

Ceva plutește în aer – după cum se știe, umiditatea se datorează soarelui, care produce evaporare. Această prezență a apei în aerul atmosferic sub formă de vapori este numită umiditate ,,absolută" (în g/m³). Cantitatea de apă ce poate fi stocată în aer depinde de o varietate de factori, precum temperatura și presiunea. Cu cât temperatura aerului este mai mare, cu atât mai mult poate fi absorbită și stocată o cantitate mai mare de apă în aer. Raportul dintre umiditatea ,,absolută” și umiditatea maximă posibilă, poartă numele de umiditate ,,relativă (%). La 100% RH, aerul este saturat și este atins așa numitul punct de rouă. Aerul nu mai poate reține nici o altă cantitate de apă. Ceea ce este în exces apare în mediu ca și condens.

Punctul de rouă – revigorant pentru natură, distructiv pentru tehnologie – La o umiditate absolută constantă și o scădere a temperaturii, aerul devine saturat și nu mai poate menține vapori de apă, adică se atinge punctul de rouă, iar în mediu apar picături fine de apă. Procesul se poate observa cu ușurință pe ferestre, ochelari și pahare. Condensul apare pe suprafețe reci. Acesta este momentul în care apare pericolul în cazul circuitelor electronice din carcase

Instalațiile din mediul exterior sunt cele mai expuse. Condensul se formează ca urmare a variațiilor de temperatură între zi și noapte, dar și ca urmare a unor variații bruște ale condițiilor de mediu (cum ar fi de exemplu o furtună de vară).

Chiar și în cazul unor instalații de interior, schimbările de temperatură conduc la declanșarea condensului. Vinovate ar putea fi magistralele, releele și alte instalații ce disipă căldură și care lucrează în regim pornit/oprit. Pe perioada de oprire, aerul din interiorul carcasei se răcește, iar umiditatea relativă crește. Și în acest caz apar condițiile formării de condens

Formarea condensului apare atunci când umiditatea relativă atinge 100%, dar chiar și la valori mai mici, umiditatea poate prezenta pericole. Coroziunea este declanșată la valori mai mici, făcându-se numeroase studii în acest sens. Limita empirică determinată este de 65% RH. Dincolo de acest prag trebuie să ne așteptăm la apariția coroziunii în panouri și carcase, chiar și fără apariția condensului.

Condițiile optime pot fi atinse doar prin temperatură constantă. Condensul și coroziunea nu sunt singurii factori care reduc semnificativ durata de viață a componentelor. Un alt factor îl reprezintă de exemplu tensiunea mecanică adusă de fluctuațiile continue de temperatură.

,,Asigurare de viață" pentru panouri și carcase: dispozitive de încălzire pentru carcase 

Soluțiile pentru o durată de viață ridicată a echipamentelor supuse fenomenelor de mai sus, sunt reprezentate de dispozitive de încălzire pentru carcase, dezvoltate special pentru evitarea condensului, a temperaturilor prea scăzute sau a variațiilor prea mari ale acestora. Aerul din interiorul unei incinte este încălzit la punctul în care să poată reține întreaga cantitate de vapori de apă, astfel încât condensul este evitat.

În cele ce urmează vă sunt prezentate unele dintre soluțiile pe care vi le oferim.

STEGO CSF028 -dispozitive de încălzire compacte cu termostat


Comanda

Stego ETF012 – senzor electronic higroterm


Comanda

Dispozitiv de încălzire Stego Touch-Safe seria CS 060


Comanda

Produse bazate pe materiale anticorozive

Acolo unde este necesară o fiabilitate îndelungată a produselor se utilizează materiale metalice anticorozive (aluminiu, bronz, alamă, oțel), dar și nemetalice. Aceste materiale împiedică apariția oxizilor pe suprafață, adică oferă o protecție împotriva ruginii ce poate apărea în timp în mediile dure, cum ar fi mediul exterior, mediul marin, domeniul auto și feroviar sau domeniul aerospațial. Dispunem de numeroase produse care sunt realizate din aceste materiale, din majoritatea sectoarelor de activitate, câteva exemple fiind prezentate mai jos.

Cablu Belden negru, rezistent la flacără, necoroziv FRNC Cat7, 305m


Comanda

Cutie de perete din policarbonat Fibox ARCA, IP66, 300x700x 500 mm 


Comanda

Bulgin Buccaneer Seria 400 – conector cu montare pe cablu, tip priză 4 contacte


Comanda

Autor: Grămescu Bogdan